Petrény András

Petrény András vagyok. Jelenleg vállalkozóként dolgozom. Faművesként sok megrendelést kapok különböző, fából készült használati-és dísztárgyak készítésére.

Fő tevékenységi köröm azonban a tanítás, képzés. 2012 óta rendszeresen tartok fafaragó szakköröket a Budaörsi Jókai Mór Művelődési Házban. Nyaranként fafaragó táborokban is oktatom, képzem a gyerekeket, felnőtteket. 2016-tól a Csillagösvény Waldorf Általános Iskolában, majd 2021-től a Pátyi Waldorf Általános Iskolában, felsősöknek tartok, szaktanárként faragási órákat. A sok időt igénylő oktatási feladatok mellett, szinte már nincs időm saját alkotások megvalósítására. Némileg kárpótlást jelentenek számomra a tanítványok által  elkészített szép alkotások, tárgyak.

A képzések alatt, dísztárgyakat, játékokat, használati eszközöket készítünk fából.

Sokan mondják, és én is úgy érzem, nagyon jól megtalálom a hangot a gyerekekkel, de a felnőttekkel is. Fontosnak tartom, amikor gyerekekkel foglalkozom, hogy elsősorban jól kell magukat érezni az adott szituációban, képzésen. Ha ez megvan, lehet erre építkezni, egyéni tehetségük szerint. A faragó szakkörön nincs szigorú menetrendem. Minden résztvevő olyan tárgyat csinál, amihez kedve van. Van amelyik inkább díszítő faragást szeret készíteni, van aki használati eszközt, és van olyan is aki mozgó, mechanikus szerkezetet. Sokkal motiválóbb és nagyobb a sikerélmény, ha nem kényszerített feladatot végeznek. Bármit is készítenek, megtapasztalják a fát mint anyagot,elsajátítják a szerszámok használatát, ügyesednek, okosodnak. Foglalkozásaimon mindig jó a hangulat, ami még kellemesebbé teszi az alkotással töltött időt.

Fortélyok fából – Téterő rádióinterjú

Fafaragó szakkör – Budaörsi Városi Televízió Dobogó című műsorában

Tanulmányok

  • Finommechanikai és Műszeripari Szakközépiskola – Budapest  
  • Finommechanikai műszerész (1986)
  • Euro Contact Business School – Budapest Felsőfokú vezetői ismeretek (2005)
  • Népi Mesterségek Iskolája – Budapest
  • Faműves, Játszóház vezető (2011 )
  • BTSZSZ – Budapest
  • Túravezető (2012 )

https://www.facebook.com/andras.petreny